fbpx

Nagyon messze még a célod? Egyre fogy a kitartás, a lendület? Nézz rá, hova jutottál!

Lépj egyet hátra

Előfordult már, hogy annyira az előtted álló útra koncentráltál, hogy nehezedre esett egy lépést hátralépni és felismerni, milyen messzire jutottál? Mindannyian sikeresek akarunk lenni, mindannyian jobbá akarunk válni és új magasságokat akarunk elérni – de a fejlődésre való törekvésünk során néha szem elől tévesztjük, hogy valójában milyen messzire jutottunk az életben. Cégvezetőként, cégtulajdonosként és vezetőként fontos, hogy ne csak kihívásokat állítsunk magunk elé, hogy egyre nagyobbak, sikeresebbek, ügyesebbek legyünk, mint korábban, hanem azt is szem előtt tartsuk, hogy milyen előrelépéseket tettünk az utunk során. Ebben a blogban fogom elmagyarázni, hogy ez a gondolkodásmódváltás miért kulcsfontosságú a sikerhez, és tippeket adok a motiváció maximalizálására a nehéz időkben.

Hogyan értékeld helyesen a helyzeted?

Vállalkozóként mindannyiunknak van egy álma a sikerről, amely talán még nem valósult meg. Fontos azonban, hogy tartózkodjunk attól, hogy a jelenlegi helyzetünket összehasonlítsuk a vágyott állapotunkkal – ez csak kiemeli a szakadékot az eddig elért és el nem ért eredmények között, ami inkább csüggedéshez, mint inspirációhoz vezethet. Mivel a siker sokszor már a láthatáron van, de még nem értek el áttörő eredményeket, sok vállalkozó hajlamos beleesni ebbe a csapdába.

Az üzleti életben valami nagyobbra való törekvés egyszerre lehet felemelő és ijesztő. Könnyen belefeledkezhetünk abba, hogy elképzeljük a siker álomállapotát, amely éppen elérhetetlen, és csak akkor keseredünk el, amikor alaposan megnézzük, hogy valójában mibe kerülne az odáig vezető út. Ne adjuk fel az álmainkat – bennünk van az erő, hogy bármit valóra váltsunk!

A legkisebb különbség is hatalmas akadálynak tűnik

Amikor céljaink elérésére törekszünk, a legkisebb különbség is leküzdhetetlennek tűnhet. Ez történik akkor is, amikor a különbségre koncentrálunk, a motivációnk kisiklik, és könnyen csüggedésnek adjuk át magunkat, miközben álmaink elszállnak, mielőtt még igazán elkezdhetnénk a megvalósításukat. Nemsokára a tétlenség ismerős állapotában találjuk magunkat, amely gyakran rosszabb érzéseket kelt bennünk, mint amikor először elindultunk ezen az úton és ismét a céltalanság állapotába süppedünk. Hogy enyhítsék a kudarc mértékét, érkeznek az önigazolások, amelyek a megváltás érzését nyújtják. De csak egy kis időre. De mégis, mit kellene tennünk? Merülhet fel sokakban a kérdés teljesen jogosan. A jó hír, hogy létezik megoldás, ami talán sokkal kézenfekvőbb, m int ahogyan azt gondoltad.

Mindannyiunknak vannak tehát céljai, amelyeket el akarunk érni. Legyen szó pénzügyi célról, karriercélról vagy személyes célról, az út attól, ahol most vagy, oda, ahol lenni szeretnél, ijesztőnek tűnhet. De ahelyett, hogy a jelenlegi valóság és a végcél közötti távolságon akadnál fenn, inkább szánj egy kis időt arra, hogy ünnepelj és gondolkodj el azon, milyen messzire jutottál.

A pozitív reflexió ereje

A pozitív reflexió elengedhetetlen a motiváció és az inspiráció fenntartásához. Amikor az elért eredményeidre – legyenek azok nagyok vagy kicsik – reflektálsz, arra kell összpontosítanod, amit már elértél, ahelyett, hogy arra koncentrálnál, amit még nem értél el. A sikereid megünneplése a beteljesülés érzését adja, miközben azt is felismerheted, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Fontos megjegyezni, hogy a sikerhez idő kell; ne csüggedj, ha a dolgok nem történnek olyan gyorsan, ahogyan szeretnéd.

A fejlődés elismerésének előnyei

A fejlődés elismerése hatékony módja annak, hogy motivált és inspirált maradj, amikor egy célért dolgozol. Lehetővé teszi, hogy objektíven tekintsünk a helyzetünkre, és a nagy célokat kisebb, elérhető mérföldkövekre bontsuk. Ez segít azonosítani erősségeinket és gyengeségeinket, hogy a hozzáállásunkat ennek megfelelően alakíthassuk. Emellett az előrehaladás elismerése segít abban, hogy önbizalmat építsünk magunkba, mivel felismerjük, hogy képesek vagyunk elérni céljainkat, ha erőfeszítéseket teszünk, és nem adjuk fel, amikor a dolgok nehezebbé válnak.

Ünnepeljük az út minden egyes lépését. Az út minden egyes lépésének ünneplése a hibákból való tanulásról és a sikerek megéléséről szól. Ismerd el mind a győzelmeket, mind a vereségeket, mert minden tapasztalat értékes tanulságokkal szolgál, amelyek segíthetnek a jövőbeli célok elérésében. Minden egyes mérföldkő után szánj egy kis időt arra, hogy értékeld, mi működött jól, és mi nem működött olyan jól, hogy a jövőben javulni, fejlődni tudj. Ez lehetővé teszi, hogy tisztán lássuk az előrehaladásunkat, miközben a frusztráció vagy bizonytalanság idején biztosítja a tovább haladáshoz szükséges üzemanyagit, a motivációt!

Mi az, ami igazán fontos?

Összefoglalva, a sikerhez türelemre és elkötelezettségre van szükség; nem mindig könnyű, de megéri és azt akkor fogjuk tapasztalni, ha elérjük a céljainkat! Minden eredményt meg kell ünnepelned, bármilyen kicsinek is tűnjön, mert ezek a pillanatok ugyanolyan fontosak, mint bármelyik nagyobb siker, amit útközben elérhetsz. Rendszeresen ismerd el a fejlődést, tanulj a kudarcokból, és haladj előre! Annak megbecsülése, hogy honnan indultunk el, biztosítja számunkra a szükséges lökést ahhoz, hogy folytassuk utunkat a célunk felé. A kis és nagy ünnepek emlékeztetnek minket arra, hogy minden egyes lépés számít. Szánnunk kell időt arra, hogy kiélvezzük a győzelem pillanatait, bármilyen kicsinek is tűnjenek. Ha így teszel, akkor végül több megszerzett tudással fogsz célba érni, mint amikor elindultál ezen az úton! Koncentrálj tehát továbbra is arra, hogy hová szeretnél eljutni, anélkül, hogy elfelejtenéd, honnan indultál! A pozitív reflexió segít felszabadítani a motivációt, arra összpontosítani, ami a legfontosabb, és magabiztosan haladni előre!